Datum : 15 augustus 2024 Categorie : Nederlands leren

Groter als of groter dan: hoe zit dat nou precies?

De Nederlandse taal kent veel nuances en regels die soms voor verwarring kunnen zorgen. Eén van die verwarrende kwesties is het gebruik van “groter als” en “groter dan”. Hoewel beide vormen vaak in spreektaal voorkomen, is er een duidelijke grammaticale regel die bepaalt wanneer je “groter als” of “groter dan” moet gebruiken. In deze blog leggen we uit hoe het zit.

De grammaticale regel

Volgens de Nederlandse taalregels gebruik je “dan” na een vergrotende trap (comparatief). De vergrotende trap wordt gebruikt om een verschil in mate aan te geven tussen twee zaken. Wanneer je bijvoorbeeld wilt aangeven dat iets groter, kleiner, mooier, ouder, jonger, enzovoort is, gebruik je “dan”.

Voorbeelden:

  • Zij is groter dan haar broer.
  • Deze auto is duurder dan die andere.
  • Het weer vandaag is beter dan gisteren.

In tegenstelling tot de vergrotende trap gebruik je “als” bij een stellende trap wanneer je twee zaken met elkaar vergelijkt die gelijk zijn. Dit geldt voor gelijkheid of overeenkomst in mate.

Voorbeelden:

  • Zij is net zo groot als haar broer.
  • Deze auto is even duur als die andere.
  • Het weer vandaag is hetzelfde als gisteren.

Waarom is “groter als” fout?

Het gebruik van “groter als” is grammaticaal onjuist omdat het niet voldoet aan de bovenstaande regel. “Als” wordt gebruikt bij gelijkheid en niet bij een vergrotende trap. Het zou dus incorrect zijn om te zeggen “Hij is groter als ik” – het moet zijn “Hij is groter dan ik”.

Veelvoorkomende Fouten en Hoe Ze te Vermijden

Vergelijkingen met vergrotende trap:

Fout: Zij is slimmer als haar zus.
Correct: Zij is slimmer dan haar zus.

Vergelijkingen met gelijkheid:

Fout: Deze taak is moeilijker als de vorige.
Correct: Deze taak is moeilijker dan de vorige.
Fout: Deze taak is even moeilijk dan de vorige.
Correct: Deze taak is even moeilijk als de vorige.

Handige Tips

Onthoud de regel: Een eenvoudige manier om de juiste vorm te onthouden is door de regel “dan bij verschil, als bij gelijk”. Dit helpt je om automatisch de juiste keuze te maken.

Oefening baart kunst: Door regelmatig te oefenen met het maken van vergelijkingen, zul je merken dat het makkelijker wordt om de juiste vorm te kiezen.

Lees en luister: Let op hoe vergelijkingen worden gemaakt in boeken, kranten en op tv. Dit kan je helpen om het juiste gebruik van “dan” en “als” te internaliseren.

Cursus Nederlands volgen bij Babel

Mocht je meer willen leren over de Nederlandse taal en grammatica, overweeg dan om een taalcursus te volgen bij Babel Utrecht. Onze cursussen helpen je om je taalvaardigheden verder te ontwikkelen en zelfverzekerd Nederlands te spreken en schrijven. Schrijf je vandaag nog in!

Cursussen Nederlands

Lees ook: