Datum : 08 maart 2018 Categorie : Blog, Leren presenteren

Een onderzoek presenteren

Ben je aan het afstuderen en moet je een onderzoek presenteren? Maanden werken aan het doen van literatuuronderzoek, het maken van tabellen en het interpreteren van data wordt vaak afgerond met een eindpresentatie. Hét moment om je scriptie of onderzoek te verdedigen. Met deze tips kun je je optimaal voorbereiden!


Slide 1
Cursus
Academisch Engels
Slide 1
Cursus
Wetenschappelijk schrijven in het Engels
Slide 1
Cursus
Privétraining
previous arrow
next arrow

1. Zorg voor een goede voorbereiding

Veel mensen krijgen de kriebels van het presenteren voor een publiek. Op dat moment zijn namelijk alle ogen op je gericht. Iedereen heeft aandacht voor jouw verhaal, jouw stem, jouw bewegingen. En dat kan soms best wat spanning opleveren! ‘Praat ik te zacht?’, ‘Zijn mijn resultaten wel goed genoeg?’, ‘Is het niet te saai?’. Een goede voorbereiding is daarom erg belangrijk. Als jij namelijk goed geoefend hebt, sta je zekerder op het podium. Je weet immers alles over je onderzoek en je kunt de tekst bijna dromen. Houd bij het voorbereiden van je presentatie de volgende tips in gedachten.

2. Zorg voor interactie met het publiek

Daar begin je dan. Je staat op het podium, powerpoint op de achtergrond en vele ogen die je aankijken. Om de spanning van het presenteren direct weg te nemen, kun je beginnen met een knallende opening waarbij je het publiek betrekt. Stel bijvoorbeeld een vraag, houd een korte quiz of vertel een grappige anekdote. Zo grijp je het publiek direct vast en heb je alle aandacht. Je zult merken dat je hierdoor lekkerder ‘in je presentatie gaat zitten’ en dat de zenuwen wegvallen.

3. Kies voor een goede structuur

Spring niet van de hak op de tak, maar volgt een logische structuur. Dit is handig voor jou en belangrijk voor je publiek. Geef aan het begin aan wat je allemaal gaat vertellen en in welke volgorde. Zo weten je luisteraars precies waar ze aan toe zijn. En daarbij hoef je niet standaard bij het begin te beginnen en bij het eind te eindigen. Je kunt ook beginnen met de belangrijkste conclusie, waar je vervolgens op voortborduurt. Zo creëer je een aantrekkelijk verhaal en geef je de presentatie een fijne twist!

4. Gebruik een PowerPoint ter ondersteuning

Het is niet de bedoeling dat je alle PowerPoint-slides volzet met lange lappen tekst. Het gaat om jou en jouw verhaal. Een PowerPoint moet hier ondersteuning bij bieden, maar is niet het doel op zich. Vaak moeten je luisteraars al moeite doen om te volgen wat je vertelt. Als je dan ook veel tekst op een scherm hebt staan die ze tegelijkertijd kunnen lezen, raken ze eerder afgeleid en hebben ze geen aandacht meer voor jou. Probeer daarom zo min mogelijk tekst op je PowerPoint te zetten.

5. Maak oogcontact met het publiek

Probeer niet alleen aan het begin van de presentatie het publiek erbij te betrekken, maar doe dit ook tijdens de presentatie. Dit kun je doen door oogcontact te maken met het publiek. Hierdoor betrek je jouw luisteraars bij de presentatie en bevestig je hun aandacht. Pas wel op dat je niet te lang naar één persoon kijkt. Dit kan intimiderend overkomen. Spring dus van de ene persoon over op de andere persoon en probeer zo subtiel iedereen langs te gaan.

6. Gebruik lichaamstaal

Herken je dit? Dat je telkens aan je haar gaat zitten als je zenuwachtig bent? Of dat je constant aan de onderkant van je trui friemelt? Om dat te voorkomen én om de presentatie levendig te houden, kun je je handen gebruiken. Houd je handen niet op je borst of in je zakken, maar maak met je handen gebaren ter ondersteuning van je presentatie. Gebruik je handen niet overdreven veel, maar doe dit subtiel. Anders zal het de luisteraars eerder afleiden.

Hulp nodig bij het presenteren van een onderzoek?

Wil je nog meer leren over presenteren van een onderzoek? Bekijk dan eens de cursus presenteren, waarmee je jouw presentatievaardigheden kunt optimaliseren!

Cursus Presenteren

Lees ook: