Datum : 03 mei 2021 Categorie : Blog, Leren presenteren

Hoe begin je een presentatie?

De aandacht van je publiek trekken vanaf het begin van een presentatie is erg belangrijk. Alleen is dat niet altijd even makkelijk. Er zijn verschillende manieren om een presentatie te beginnen. Wij geven je een aantal tips, zodat jij je presentatie krachtig opent.



1. Jezelf voorstellen

Afhankelijk van het publiek kan je jezelf kort introduceren. Stel jezelf voor door je naam, je functietitel en waar je werkt te benoemen. Volg dit met een korte biografie. Vergeet niet wat over je ervaring te vertellen.

Als je een presentatie houdt voor een groep mensen die jou al kennen, is het niet nodig om jezelf voor te stellen. Het kan ook zijn dat iemand anders je introduceert als aankondiging. Hou hier rekening mee bij je voorbereiding.

2. Stel een vraag

Zet het publiek aan het denken door een vraag te stellen. Zo start je de presentatie op een interactieve wijze. Denk goed na over wat voor vraag je zal stellen. De kern van jouw verhaal moet in de vraag terugkomen.

Gebruik vragen die beginnen met wat als …”, “heb je ooit gehoord dat …” of “stel je voor …”. Door je publiek te vragen om zich iets voor te stellen, zullen zij hun verbeelding gebruiken om een situatie te visualiseren. Je kan met deze techniek bepaalde emoties oproepen bij mensen. Emoties zorgen ervoor dat mensen blijven luisteren, doordat ze zich betrokken voelen bij wat je zegt.

Stel een vraag waarbij mensen hun hand op moeten steken. Hiermee creëer je gemeenschappelijkheid en betrek je het publiek bij je presentatie.

3. Vertel een verhaal

Het publiek vindt het leuk om naar verhalen te luisteren. Daarbij zijn ze vaak nog geïnteresseerder als het verhaal over jou gaat. Maar je hoeft niet per se een verhaal over jezelf te vertellen. Het kan natuurlijk ook over een ander gaan. Het is belangrijk dat de kern van je presentatie in je verhaal terugkomt.

4. Stimuleer nieuwsgierigheid

Verbaas je publiek door iets te delen dat ze niet verwachtten te horen. Probeer de nieuwsgierigheid te stimuleren. Als je publiek eenmaal nieuwsgierig is, willen ze het antwoord weten. Hierdoor blijven ze aandachtig luisteren naar de presentatie.

5. Deel verrassende cijfers

Je kunt de presentatie beginnen met het delen van verrassende statistieken. Zorg ervoor dat je geen ingewikkelde gegevens gebruikt, vooral niet aan het begin van de presentatie. Hiermee kan je de aandacht van het publiek verliezen. Daarnaast moeten de cijfers ook relevant zijn voor wat je in de rest van je presentatie gaat vertellen.

Met cijfers vergroot je de geloofwaardigheid van je verhaal. Je toont aan dat er onderzoek is gedaan en dat je geïnformeerd bent over het onderwerp.

6. Gebruik een citaat

Je kunt ook overwegen om een iemand te citeren als je geen sterke openingszin kan verzinnen. Een citaat kan een krachtig en effectief effect hebben op je presentatie. Het citaat moet wel relevant zijn voor het publiek en voor je presentatie. Probeer tijdens je presentatie nogmaals naar het citaat te verwijzen om de link met de doelstelling te maken.

7. Laat een video zien

Visuele hulpmiddelen zorgen ervoor dat je de aandacht van het publiek trekt. Kies voor een korte video of selecteer een kort fragment uit een video.

Altijd weten hoe je een presentatie begint?

Wil je weten hoe je professioneel presenteert en hoe je jouw publiek kan overtuigen van jouw verhaal? Meld je dan aan voor de cursus Professioneel presenteren!

Cursussen Presenteren

Lees ook: